10 մթերք, որոնք կօգնեն ձեզ նիհարել
Խնձոր
Խնձորը պարունակում է պեկտին, որը բնական ճանապարհով լավացնում է մարսողությունը և բարձրացնում տրամադրությունը: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ 1 ամբողջական խնձոր ուտելը ձեր կերակուրի հետ հանդիսանում է բնական ախորժակի սուպպրեսսանտ:
Խնձորը նաև հանդիսանում է լավ աղբյուր վիտամից C-ի և հակաօքսիդանտների համար:
Ավոկադո
Ցանկանում ե՞ք դադարեցնել ճաշի և ընթրիքի միջև ուտելու սովորությունը։ Այստեղ ձեզ կօգնի ավոկադոն։ Ճաշի ժամանակ կես ավոկադոն օգնում է զսպել քաղցը և հագեցվածության զգացում է առաջացնում:
Կատարված հետազոտությունը փորձել է պարզել, թե ինչպես է ավոկադոն հագեցնում։ Հետազոտողները ուսումնասիրել են 26 առողջ, բայց գեր մեծահասակների:
Ըստ հետազոտության մասնակիցների մոտ, ովքեր իրենց ճաշի մեջ ներառել են ավոկադոն, 40 տոկոսով նվազել է ուտելու ցանկությունը 3 ժամվա ընթացքում, 28 տոկոսը նշել է, որ ուտելու ցանկություն չի ունենում ավելի քան 5 ժամ:
Բանան
Չնայած նրան, որ բանանը պարունակում է կալիում, այն նաև հրաշալի աղբյուր է դիմացկուն օսլայի, որը ապահովում է քաշի կորուստ: Ձեր մարմինը մարսում է դիմացկուն օսլան դանդաղ, իսկ այդ ընթացքում դուք Ձեզ զգում եք ամբողջական:
Անպայման ամեն առևտրի Ձեր ցուցակում ավելացրեք 1 կապ բանան, քանի որ այն ոչ միայն օգնում է նիհարել, այլ նաև կարգավորում է արյան ճնշումը, մեղմում է մարսողական խնդիրները և թողնում այլ բուժիչ հատկություններ:
Բրոկոլի
Բրոկոլին կալցիումի մեծ գերազանց աղբյուր է, քիչ կալորիականություն է պարունակում` 100 գրամում ընդամենը 30 կկալ, այնպես որ այն չի հանգեցնում գիրացմանը:
Պայքարում է շաքարախտի և քաղցկեղի առաջացման դեմ, բացի այդ պարունակում է սուլֆորապան, ինչն օգնում է օրգանիզմին պաշտպանել անոթներ ու կանխում անոթային հիվանդությունների առաջացումը:
Պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և միկրոտարրեր` կարոտին, քրոմ, վիտամին C, երկաթ, յոդ և այլ օգտակար նյութեր:
Ըստ որոշ հետազոտողների` բրոկոլին օգնում է ցելյուլիտի դեմ պայքարում, այնպես որ եթե ուզում եք գեղեցիկ կազմվածք ունենալ, ապա տորթերը, կարտոֆիլը և այլ գիրացնող ուտելիքներ կարող եք փոխարինել բրոկոլիով:
Շագանակագույն բրինձ
Այս առողջ հացահատիկը պարունակում է դիմացկուն օսլա 1.7 գրամի չափով և պարունակում է քիչ կալորիականություն:
Փորձեք ավելացնել սև բրինձ ձեր առևտրի ցուցակում շագանակագույնի փոխարեն. Այն պարունակում է ավելի շատ հակաօքսիդանտներ և ունի ավելի շատ վիտամին E:
Կաղամբ
Կաղամբը հարուստ է հակաօքսիդանտներով և վիտամին C-ով, բայց պարունակում է քիչ կալորիականություն` մոտ 22 գրամ: Կան բազմաթիվ ձևեր ուտելու այս բանջարեղենը, քանի որ այն չի թողնի Ձեզ զգալ քաղցած:
Գազար
Գազարը ունի մեծ ջրային բովանդակություն, որը կօգնի Ձեզ զգալ ամբողջական:
Ծաղկակաղամբ
Ծաղկակաղամբը հատկապես պարունակում է 25 կալորիա:
Ծաղկակաղամբը պարունակում է վիտամին C, մանգան և այլ հակաօքսիդանտներ, որոնք օրգանիզմին բաշխում են սննդարար նյութերը: Ծաղկակաղամբը պարունակում է ֆիտոքիմիական նյութեր` glucobrassicin, glucoraphanin, gluconasturtiian: Վերջիններս արտադրում են հակաքաղցկեղային ֆերմենտներ և պաշտպանում են մարմնի բջիջները թթվային սթրեսից (oxidative stress) և այն վնասից, որ պատճառում են ազատ ռադիկալները:
Սուրճ
Ինչպես գիտենք սուրճը պարունակում է կոֆեին: Իսկ կոֆեինը զարգացնում է նյութափոխանակությունը և օգնում է այրել կալորիաները:
Մուգ շոկոլադ
Երկար ժամանակ համարվել է, որ մուգ շոկոլադը բարերար ազդեցություն է թողնում սրտի գործունեության վրա: Այժմ այս տեսակետն ավելի կայուն հիմք է ստացել, քանի որ ԱՄՆ-ի Սան Դիեգոյի պետական համալսարանի մի խումբ գիտնականներ հետազոտության արդյունքում պարզել են, որ մուգ շոկոլադի չափավոր օգտագործումը նպաստում է արյան մեջ շաքարի և խոլեստերինի տոկոսի կրճատմանը:
Շոկոլադը պարունակում է ֆլավանոլ կոչվող բաղադրիչներ,որոնք կատարում են հակաօքսիդանտային և հակաբորբոքային ֆունկցիաներ: