Որն է ավելի վնասակար` սուրճը, թե գարեջուրը
Հրեա գիտնականները պարզել են, որ գարեջուրն ու սուրճը ազդում են մարդու ԴՆԹ կոդի վրա` այն փոփոխությունների ենթարկելով: Ավելի կոնկրետ, նրանք պարզել են, որ սուրճը կարճացնում, իսկ գարեջուրը երկարացնում է քրոմոսոմների այն հատվածները, որոնք պաշտպանում են ԴՆԹ-ն վնասվածքներից:
Հայտնի է, որ մարդու մոտ քաղցկեղ է առաջանում, երբ քրոմոսոմների որոշ հատվածներ չափից ավելի կարճանում են: Իսկ կարճանալուն նպաստում են սթրեսները, ծերանալը եւ կոֆեինի շատ օգտագործումը: Իսկ ահա գարեջուրը հակառակ էֆեկտն ունի. այն երկարացնում է քրոմոսոմների տվյալ հատվածները:
Պարզվել է նաեւ, որ սուրճի չափից ավելի օգտագործումը կրճատում է կյանքի տեւողությունը, մինչդեռ գարեջուրը դրական է ազդում սրտանոթային համակարգի վրա: