«Ոչ մեկը խելքից պակաս չէ, որ հասկանա՝ ԳՁՕ սնունդը առողջությանը վնաս է ու օգտագործի»
ԱԺ «Ծառուկյան» խմբակցության պատգամավոր Սերգեյ Բագրատյանը գտնում է, որ հարկ է զգույշ լինել ԳՁՕ պարունակող սնունդ օգտագործելիս: Այս մասին նա նշեց այսօր ՀՀ ԱԺ տարածքային կառավարման, տեղական ինքնակառավարման, գյուղատնտեսության եւ բնապահպանության հարցերի մշտական հանձնաժողովի կազմակերպած «Գենետիկորեն ձեւափոխված օրգանիզմներ՝ այլընտրա՞նք, թե՞ պարտադրանք» թեմայով խորհրդարանական լսումների ժամանակ:
Բագրատյանը նկատեց, որ ոլորտն առանձնապես ուսումնասիրված չէ, աշխարհի ոչ մի գիտնական հստակ պատասխան չի տվել՝ հետագայում ինչպիսի ազդեցություն կարող է ունենալ մարդու առողջության վրա նման սննդի կիրառումը:
«Շատ զգույշ պետք է վերաբերվենք այս խնդրին, նաև մյուս երկրների փորձը նայենք, օրինակ՝ Իտալիայում արգելված է օրգանիզմի մեջ դրանց օգտագործումը, մեր մասնագետները պետք է Իտալիայի փորձն ուսումնասիրեն անպայման»,-կարծում է պատգամավորը:
Վերջինս նկատեց, որ առանձին օրենքով պիտի ամրագրվի, որ բացառությամբ հացահատիկի մյուս բոլոր սնունդները, որ ԳՁՕ են պարունակում, 0.9 տոկոսի դեպքում պետք է իրենց վրա մակնշված տեղեկատվություն ունենան այդ մասին: «Մարդը պիտի կարողանա ինքը որոշել: Կա երկիր, որ ներկրումը թույլատրում է, բայց արտադրությունն արգելում է, ես կողմ եմ, որ այս պահին սա արգելվի, ոչ թե թույլատրվի: Նաև հենց ԵԱՏՄ շրջանակներում ՌԴ-ն ու Ղազախստանը և ներկրումը, և մշակումն են արգելում»:
Գյուղատնտեսության փոխնախարար Աշոտ Հարությունյանը պատասխանեց, որ մարդու առողջության հետ կապված հարցն անընդհատ ուսումնասիրությունների ներքո է, Առողջապահության նախարարությունն էլ է ուսումնասիրում, դրա համար կարևոր է նախազգուշացման սկզբունքը, որ տվյալ սնունդը պարունակում է ԳՁՕ , եթե պարզ դառնա,որ դա վտանգավոր է, ոչ մեկը խելքից պակաս չէ, որ հասկանա, որ իր առողջությանը վնաս է ու օգտագործի:
Մեզ համար կարևորը նախազգուշանալն է»,-եզրափակեց նա: