Ո՞ր բանջարեղենն է օգտակար թոքերի համար
Ծխողների սննդակարգում գազարի ներառումը դրական է ազդում թոքերի առողջության վրա: Մասնագետներն ապացուցել են, որ ծխելու բացասական ազդեցությունը հնարավոր է նվազեցնել հենց գազարի օգտագործման շնորհիվ:
Ծխախոտի ծխի պատճառով թոքերում առաջանում են ազատ ռադիկալներ՝ էլեկտրոնից զրկված թթվածնի տարրեր, որոնք վնասակար են թոքերի առողջության համար: Գազարը, սակայն, հարուստ է E վիտամինով և բետա կարոտինով, որոնք հակազդում են այդ ազատ ռադիկալներին: Հարկ է նշել, որ չծխողների մոտ նույնպես գազարը նման դրական ազդեցություն կունենա՝ հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ օդում առկա վնասակար նյութերը նրանց առողջության վրա ևս ազդեցություն են գործում:
Այնուամենայնիվ, պետք է հիշել, որ քաղցկեղից և սիրտ-անոթային հիվանդություններից գազարը չի կարող փրկել ծխողներին: