20 Հոկտեմբերի, Saturday, 2018

Ի՞նչ անել, երբ երեխան հրաժարվում է կաթից

12140758_932476766839248_5155485823425312488_n

Շատ մայրիկների համար այն փաստը, որ երեխան կաթ չի խմում /լինի դրա պատճառը կաթ չսիրելը, թե լակտոզայի հանդեպ զգայունությունը/, շատ ծանր են տանում և մշտապես պայքարում են դրա դեմ: Մայրիկների մտահոգությունը շատ պարզ է՝ ոսկորների ամրության համար կալցիումը ուղղակի անհրաժշտություն է, և դրա պակասը կարող է հանգեցնել լուրջ խնդիրների:

Երբ խոսքը գնում է կալցիումի մասին, կաթը առաջին իսկ մտքին եկած մթերքն է: Իհա՛րկե, կաթի մեջ դրա քանակը բավականին բարձր է՝ մոտ 300 մգ մեկ բաժակում, բայց սա չի նշանակում, որ եթե երեխան կաթ չի խմում, ապա փակվում են կալցիում ստանալու բոլոր հնարավոր ճանապարհները: Բնավ ո՛չ: Խուճապի մատնվելու փոխարեն, մտածեք կալցիում ստանալու ի՞նչ այլ աղբյուր կա, որը հաճելի է երեխայի համար: Աղբյուր կարող են հանդիսանալ ինչպես այլ կաթնամթերքները, այնպես էլ՝ ոչ կենդանական ծագում ունեցող մթերքները: Այնպես որ և՛ կաթ չսիրող կամ լակտոզայի նկատմամբ զգայունություն ունեցող երեխաներն ու մեծահասակները, և՛ բուսակերները և նույնիսկ հումակերները երբեք դժվարություն չեն ունենա կալցիումի աղբյուր փնտրելու գործում՛:

Ինչո՞վ փոխարինել

Կալցիումի մեծ պաշար կարելի է գտնել տերևավոր բանջարեղենների մեջ՝ կաղամբ, սպանախ, ռուկոլա, բազուկի տերև կամ ճավ, գանգրակաղամբ, հազար և այլն: Սրանք, ինչպես նաև սոյայի կամ բրնձի կաթը, լավ ծառայություն կարող են մատուցել և՛ բուսակերներին, և՛ լակտոզայի հանդեպ զգայուն մարդկանց: Կալցիումով հարստացված նարնջի հյութը նույնպես կարող է փրկօղակ դառնալ:

Ո՞րտեղ և ինչքա՞ն

Կալցիումով հարուստ կաթնամթերքներից են նաև մածունը և երեխաների շատ սիրելի յոգուրտը: Շատ սիրելի ուտեստներից՝ նույնիսկ կես բաժակ վանիլային պաղպաղակի մեջ կարելի է գտնել 84 մգ կալցիում, իհարկե չմոռանա՛ք նաև բաժնեչափի մասին և չչարաշահե՛ք: Կալցիում կգտնվի նաև կաթնային շոկոլադում, որը հաճույքով կհամտեսեն ձեր բալիկները;
Կալցիումով են հարուստ նաև հետևյալ մթերքները՝

Չեդեր պանիր – 307 մգ
Մոցարելլա -333 մգ
Ցածր յուղայնության կաթ – 299 մգ
Ցածր յուղայնության մրգային յոգուրտ – 313 – 384 մգ
Սաղմոն – 181 մգ
Բազուկի տերև ½ բաժակ – 99 մգ
Գանգրակաղամբ – 1 բաժակ – 94-100 մգ
Բրոկոլի 1 բաժակում – 21 մգ
Սպիտակ հացի մեկ կտոր – 73 մգ
Հացահատիկներ – 1 բաժակում 100 – 1000 մգ
և այլն, և այլն …

Այնպես որ ընտրությունը մեծ է և բոլորի ճաշակով մի բան հաստատ կգտնվի: Սակայն այս ամենի հետ մեկտեղ պետք է հիշել, որ ԿԱԼՑԻՈՒՄԸ ՉԻ ՅՈՒՐԱՑՎԻ ՕՐԳԱՆԻԶՄԻ ԿՈՂՄԻՑ ԱՌԱՆՑ ԵՐԿԱԹԻ: Դրա համար 10 րոպեանոց արևի տակ զբոսանքը լրիվ բավական է:

Պետք չէ մոռանալ նաև ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության մասին: Ոսկորի ամրացման համար ֆիզիկական վարժությունները ուղղակի պարտադիր են:

Առո՛ղջ եղեք:

Վ.Պ.

Դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանի ֆեյսբուքյան էջից

Արխիվ

Հոկտեմբերի 2018
ԵԵՉՀՈՒՇԿ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Սեպտեմբերի

ՎԵՐՋԻՆ ԼՈւՐԵՐ