Ինչպես սնվել ամռանը. խորհուրդներ դիետոլոգից
Բժիշկ- սննդաբան Վարդանուշ Պետրոսյանը ամառային թեթև ապրելակերպին անցումը խորհուրդ է տալիս կատարել` շատ մրգեր , մանավանդ հատապտուղներ ուտելով: Նրա խոսքով՝ ավելի լավ է նույն մրգերը ձմեռվա համար պահպանել առանց շաքարի չորացնելու կամ սառնարանում սառեցրած պայմաններում պահպանելու ձևով:
Հարկավոր է շատ հեղուկ օգտագործել, հարկավոր չէ սպասել ծարավելուն, քանի որ ծարավելը ջրազրկման նշան է, առողջ մարդը երբեք չի ծարավում: Դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս խմել միայն ջուր և թեյ:
Գազավորված զովացուցիչ ըմպելիքների նկատմամբ սննդաբանը բացասական վերաբերմունք ունի, քանի որ դրանց պատրաստման ընթացքում օգտագործվող գունանյութերը վատ են անդրադառնում մարսողության վրա: Վարդանուշ Պետրոսյանը խորհուրդ է տալիս օգտագործել տաք ըմպելիքներ, քանի որ դրանք ավելի օգտակար են և ավելի արագ են զովացնում.”Տաք թեյը քրտնարտադրություն է առաջացնում և օգնում է ավելի արագ զովանալուն”:
Բժիշկ սննդաբանը նշեց նաև առողջ ապրելակերպի համար հարկավոր է պահպանել օրգանիզմին անհրաժեշտ ջրի օգտագործման չափը. “Առողջ մարդիկ օրեկան պիտի խմեն 2-3 լիտր ջուր, զարկերակային ճնշում ունեցողները կամ երիկամային հիվանդները չպիտի գերազանցեն մեկուկես լիտրը”,-ասաց նա:
Վարդանուշ Պետրոսյանը անդրադարձավ նաև ամառային սննդի մյուս խնդրին`նկատելով, որ դա սննդի անվտանգությունն է, և այդ անվտանգությունը պահպանելով` մենք զերծ կմնանք սննդային ինֆեկցիոն հիվանդություններից:
Թունավորվելու դեպքում անմիջապես պիտի դիմել բժշկի և ոչ մի դեպքում չի կարելի ինքնուրույն փորձել վերացնել այդ վիճակը: Լավ չլվացած մրգերը կարող են դառնալ սննդային թունավորման պատճառ: