Ձմերուկի օգտակար հատկությունները
Սառը ձմերուկը ամենաշատ սպառվոս մթերքներից է մանավանդ տապին, սակայն քչերը գիտեն, որ վերջինս ոչ միայն համեղ է, այլև նույնիսկ շատ անհրաժեշտ օրգանիզմին:
Նախ և առաջ ձմերուկն օգտակար է սրտի աշխատանքի համար, քանի որ պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C:
Բացի այդ ձմերուկը քաղցկեղի լավագույն թշնամին է, քանի որ պարունակում է լիկոպին, շատ հաճախ հենց այդ նպատակով բժիշկները խորհուրդ են տալիս ձմերուկն օգտագործել կանաչ թեյի հետ մեկտեղ:
Ձմերուկը նաև հանդիսանում է վիտամին A-ի օգտակար աղբյուր, որն էլ օգտակար է նյարդային համակարգի աշխատանքին: Սակայն անհրաժեշտ է հիշել, որ ձմերուկի հետ մեկտեղ չի կարելի օգտագործել ալկոհոլ, հենց այդ պատճառով էլ մանսագետները խորհուրդ են տալիս այն օգտագործել նախաճաշին:
Ձմերուկ հանդիսանում է նաև էներգիայի հրաշալի աղբյուր: Ինչպես հայտնի է, ձմերուկի բաղադրության 92 տոկոսը բաղկացած է ջրից, իսկ մնացածը՝ մագնիում և կալիում, որոնք շատ օգտակար են օրգանիզմի համար: Հենց այդ պատճառով էլ մասնագետները խորհուրդ են տալիս ձմերուկի հյութ օգտագործել մարզվելուց անմիջապես հետո, քանզի մարզվելիս մարդիկ կորցնում են մեծ քանակությամբ մագնիում և կալիում: