Մթերքներ, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի առաջացման ռիսկը
Թեյ եւ ցիտրուսային մրգերը կարող են նկատելիորեն նվազեցնել ձվարանների քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Նման եզրահանգման են եկել Անգլիայի գիտնականները մեծ թվով ուսումնադիրություններից հետո, հայտնում է РИА Новости-ն:
Գիտնականները 30 տարի շարունակ ուսումնասիրել են ֆլավոնոլ եւ ֆլովանոն պարունակող մթերքների ազդեցությունը 25-55 տարեկան 171 հազար 940 կնոջ առողջության վրա:
Արդյունքում պարզվել է, որ այն կանայք, ովքեր առավել հաճախ են օգտագործել ֆլավոնոլ եւ ֆլովանոն պարունակող մթերքներ` թեյ, կարմիր գիտնի, խնձոր, խաղող, ցիտրուսային մրգեր, ավելի քիչ են հակված ձվարանների քաղցկեղով հիվանդանալու:
Ամեն տարի ձվարանների քաղցկեղով է հիվանդանում 100 հազարավոր կին, այն քաղցկեղային հիվանդություններից մահացության ցուցակում հինգերորդն է:
Գիտնական Աէդին Քեսիդին ասել է, որ օրական երկու բաժակ սեւ թեյ խմելը 31 տոկոսով նվազեցնում է ձվարանների քաղցկեղ առաջանալու ռիսկը: