Ինչ է պետք ուտել ամռանն ու ինչ մթերքից արժե խուսափել
Շոգ եղանակին պետք է հետեւել սննդակարգին։ Այս մասին այսօր լրագրողների հետ հանդիպմանը նշեց հանրապետության գլխավոր վարակաբան Արա Ասոյանը։
«Եվ ձմռանը, և ամռանը նույն ճաշատեսակներն ենք օգտագործում, մինչդեռ մեզ մոտ ըստ տարվա եղանակի՝ մինչև 60 աստիճան տատանում է լինում։ Հետևաբար՝ ամռանը պետք է խուսափել յուղոտ, ծանր սնունդից»,- ասաց նա։
Բանախոսի խոսքով՝ ամռանը ցանկալի է խուսափել մի շարք սննդատեսակներից, օրինակ, խոզի միսը, կաթը, սունկը։
«Կաթը սովորաբար շատ արագ է փչանում, հատկապես՝ բարձր ջերմաստիճանի պարագայում, դրանում նաեւ շատ արագ բազմանում են վտանգավոր բակտերիաները: Եթե անգամ կաթի պիտանելիության ժամկետը չի անցել, այն կարող է թարմ չլինել եւ լուրջ վտանգ ներկայացնել առողջության համար: Այդ պատճառով հարկավոր է ամռանը հրաժարվել կաթից, հատկապես որ բազմաթիվ մարդիկ ամռանն այն դժվարությամբ են մարսում»,- ասաց նա՝ նշելով, որ սունկը եւս դժվարամարս է:
Փոխարենը բանախոսը խորհուրդ տվեց ամռանն ավելի շատ միրգ ու բանջարեղեն օգտագործել, սակայն դրանք մանրակրկտորեն լվանալուց հետո։