Թեև «Արենի» գինին աշխարհում լավագույններից է, բայց իրացման հետ կապված՝ խնդիրներ կան
Աշխարհահռչակ CNN լրատվամիջոցը ՀՀ Վայոց ձորի մարզը ներառել է աշխարհի 15 լավագույն գինեգործության վայրերի ցանկում:
Լրատվամիջոցը նշում է, որ խաղողի «Արենի» տեսակը դարեր շարունակ՝ պահպանել է իր համային հատկանիշները և համարվում է աշխարհի ամենահայտնի ու որակյալ գինու տեսակներից մեկը:
Henaran.am-ի թղթակիցը զրուցել է Արենի գյուղում բնակվող գինեգործ Անդոկ Կարապետյանի հետ:
Վերջինս շեշտեց՝ թեև «Արենի» գինին աշխարհում լավագույններից է, այդուհանդերձ, համանուն տեսակի խողողը մթերելու ժամանակահատվածում գյուղացիները խնդրի առաջ են կանգնում. չեն կարողանում խողողն իրացնել, և շատերը գինի են պատրաստում տնային պայմաններում՝ գինեգործական հին ու ավանդական եղանակներով:
«Զբոսաշրջիկները հիմնականում նախընտրում են գործարանային պայմաններում արտադրված «Արենի» գինին, իսկ հայաստանաբնակները՝ տնային պայմաններում պատրաստված «Արենին»: Տնական պայմաններում պատրաստված գինին, այսպես ասած՝ ծանր համ ունեցող գինի է, իսկ գործարանային պայմաններում արտադրվածը ֆիլտրված է ու ավելի թեթև համային որակներ ունի: «Արենի» գինու համանուն սորտի խաղողը բազմադարյա պատմություն ունի: Այդ խաղողն ուրիշ վայրերում աճելիս չի ունենում համային այնպիսի բարձր հատկանիշներ, ինչպես մեր համայնքում՝ Արենիում», – ընդգծեց գինեգործ Անդոկ Կարապետյանը: