5 պատճառ՝ մանդարին ուտելու համար
1. Մանդարինը՝ վիտամինների աղբյուր
Մանդարինը հատկապես աշնանն ու ձմռանն է օգտակար, քանի որ А, ռախիտի կանխարգելման տեսանկյունից չափազանց օգտակար D, արյունատար անոթների ճկունությունն ապահովող К, քունը կարգավորող, հիշողությունը եւ նյութափոխանակությունը բարեկարգող B4 եւ օրգանիզմի դիմադրողականությունը խթանող С վիտամինների հարուստ աղբյուր է հանդիսանում եւ կարող է իմունիտետի կայունացմանը հանգեցնել: Բացի այդ, մանդարինը նաեւ տիամինով, ռիբոֆլավինով, ասկորբինաթթվով եւ ռուտինով է հարուստ:
2. Մանդարինն օգտակար միներալներ է պարունակում
Մանդարինը օրգանիզմին անհրաժեշտ գրեթեն բոլոր միներալների՝ կալիումի, մագնիումի, երկաթի, ֆոսֆորի, նատրիումի եւ կալցիումի հարուստ պաշարներով է աչքի ընկնում:
3. Մանդարինը չի գիրացնում
Մանդարինը դիետիկ միրգ է: 100 գրամի մեջ այն ընդամենը 53 կկալ-ի չափով էներգետիկական արժեք եւ 85-87 գրամ ջուր է պարունակում:
4. Մանդարինն օգտակար է մարսողության համար
Մանդարինն ախորժակը բարելավելու եւ նյութափոխանակությունը արագացնելու հատկություն ունի եւ օգտակար է՝ մարսողության համար: Բացի այդ, մանդարինի ֆիտոնցիդային հատկությունները հակամիկրոբային ազդեցություն են ապահովում եւ կարող են մի շարք պաթոգեն սնկերի դեմ պայքարի միջոց ծառայել: Համարվում է, որ մանդարինը նաեւ շաքարախտի եւ օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացման ռիսկը նվազեցնելու հատկություն ունի:
5. Մանդարինը մի շարք այլ օգտակար հատկություններով է օժտված
Շնորհիվ որոշ բաղադրիչների, մանդարինը նաեւ արյունականգ ու ջերմիջեցնող հատկություններով է աչքի ընկնում եւ կարող է նյարդային համակարգի լարվածության նվազեցման միջոց ծառայել:
Զգուշացում
Մանդարինը կարող է ստամոքսի եւ աղիքների լորձաթաղանթի գրգռման պատճառ դառնալ, ուստի եւ հակացուցված է ստամոքսի եւ տասներկումատնյա աղիքի խոցով, գաստրիտով, աղիքների բորբոքային հիվանդություններով, հեպատիտով, էնտերիտներով եւ մի շարք այլ հիվանդություններով տառապող մարդկանց: Մանդարինի սպառման ծավալները սահմանափակելու կարիք նաեւ ալերգիաների նկատմամբ խոցելիությամբ աչքի ընկնող մարդիկ ունեն: