“Ճմուռից” մինչև “թթվով գլուլիկ”. Ամանորը դիմավորենք երգ ու նվագով/վիդեո/
Անդրանիկ սարկավագ Մանուկյանը Henaran.am-ի թղթակցի հետ զրույցում կիսվեց Սասնո ավանդական Ամանորի տոնակատարության «բաղադրատոմսով»:
«Ինչքան էլ լաց լինեինք մաման մինչ ձյուն չգար մեզ համար պահածո՝ կամպոտ չէր բացի, սա ավանդույթ է…»:
Անդրանիկ սարկավագ Մանուկյանը այսօր էլ աշխատում է պահպանել այդ ավանդույթների մեծ մասը:Նրա Ամանորյա սեղանը զարդարում են գաթան ու փախլավան, պասուց տոլման և մսեղեն քիչ է լինում.
«Մսեղեն օգտագործվում է հիմնականում Սուրբ ծննդյան օրը: Ինչու՞ ենք մոռանում մեր ավանդույթները: Հիմա ախր պահոց շրջան է և հարկավոր է հոգով և մարմնով ավելի առողջ լինել….Ինչու ենք ծանրաբեռնում և մեր կյանքը և մեր օրգանիզմ»,-նկատեց Անդրանիկ սարկավագ Մանուկյանը, որը հավելեց որ իր մայրը պատրաստում էր՝ “Ճմուռ”,”Թթվով գլուլիկ” և բանջարեղենից պատրաստված բազմաթիվ կերակրատեսակներ:
Իսկ ամենակարևորը Անդրանիկ սարկավագ Մանուկյանի տանը գերիշխում է երգն ու նվագը: Նա սիրով երգ նվիրեց մեր ընթերցողին:
Մանրամասները՝ Henaran.am-ի տեսանյութում: