Մթերքներ՝ ատամների առողջությունն ու շնչառության թարմությունը պահպանելու համար
Բոլորն էլ ցանկանում են առողջ ատամներ և թարմ շնչառություն ունենալ, սակայն օրվա ընթացքում մեր օգտագործած մթերքներն իրենց հետևանքներն են թողնում ատամների առողջության և շնչառության վրա: Ուստի, շատ կարևոր է իմանալ, թե ինչպիսի մթերքներ են անհրաժեշտ օգտագործել` ատամների առողջությունն ու շնչառության թարմությունը պահպանելու համար:
Ջուրը շնչառությունը թարմացնող ամենաարագ և հասանելի միջոցն է: Երբ մենք ջրազրկված ենք, թքարտադրությունն ավտոմատ կերպով պակասում է, քանի որ մարմինը փորձում է պահպանել խոնավությունը: Իսկ թուքը պաշտպանում է բերանի խոռոչը մանրէների բազմանալուց, որոնք պատճառ են հանդիսանում տհաճ
հոտի առաջացման համար:
Ցիտրուսներ
Նարինջը, կիտրոնը, լայմը, կիվին և C վիտամինով հարուստ մյուս ցիտրուսներն օգնում են թարմ պահել շնչառությունը, քանի որ հենց C վիտամինն է պայքարում մանրէների դեմ:
Համեմունքներ և կանաչեղեն
Հիլը, անանուխը, մաղադանոսը, դարչինը, մեխակը և մյուսները օգնում են պահպանել թարմ շնչառություն:
Պրոբիոտիկները, որոնք առկա են, օրինակ, յոգուրտում, օգնում են բերանի խոռոչի վերքերի լավանալուն, ուստի խթանում են թարմ շնչառությանը:
Բանջարեղենը
Բրոկկոլին, գազարն ու վարունգը նույնպես օգնում են վերացնել բերանի խոռոչի մանրէները, այսպիսով խթանելով թքարտադրությանը:
Խնձորը խթանում է թքարտադրությանը և բերանի խոռոչի մաքրմանը:
Մաստակ.Թքարտադրության ևս մեկ արդյունավետ միջոց է մաստակը:
Կանաչ թեյը հարուստ է ֆլավոնոիդներով, որոնք չեն թողնում, որպեսզի մանրէները բազմանան ատամների վրա: