Պահքային բաղադրատոմսեր
Փետրվարի 28-ին քրիստոնեական աշխարհն անցնում է Մեծ Պահքի շրջանին, որը տեւում է 48 օր եւ խորհրդանշում է մեր Տեր եւ Փրկիչ Հիսուս Քրիստոսի չարչարանքները: Այս շրջանում քրիստոնյաները հոգեւոր եւ մարմնական մաքրման խիստ ռեժիմի են անցնում: Հոգեւոր մաքրման մասին մենք պարբերաբար կանդրադառնանք մեջբերելով, թե ինչ է ուզում Աստված մարդուց, որին արարել է, ինչպես է Աստվածաշունչը`
Աստծո խոսքը մարդուն հորդորում ապրել, որպեսզի հաշտությամբ քայլի Արարչի հետ:
Պահքի շրջանում պետք է հրաժարվել կենդանական ծագման մթերքներից` սնվելով բացառապես բուսական սննդով: Ստորեւ ներկայացնում ենք պահքի մի քանի կերակրատեսակների բաղադրատոմսեր:
Բանջարեղենային տոլմա
Անհրաժեշտ մթերքները
1 կգ կարտոֆիլ
2 գլուխ սոխ
4 ճ/գ տոմատի մածուկ
1 թ/գ կարմիր պղպեղ
1 թեյի բաժակ բուսական յուղ
2 ճ/գ չորացրած ռեհան
2 կգ կաղամբ
աղ՝ ըստ ճաշակի
Ինչպես պատրաստել
Կարտոֆիլը մաքրել եւ բաժանել խորանարդների: Սոխը տապակել, ավելացնել կանաչին, տոմատի մածուկը եւ աղը: Ստացված զանգվածն ավելացնել կարտոֆիլին եւ խառնել: Փաթաթել խաշած կաղամբի տերեւներով, վրան լցնել տոմատաջուր այնքան, որ ծածկի տոլմաները եւ եփել:
Գունավոր աղցան
Անհրաժեշտ մթերքները
1-2 հատ միջին չափի ճակնդեղ
4-5 հատ ստեպղին
1 հատ սոխ
1 բուռ մանրացրած ընկույզ
1 փոքր տուփ կանաչ ոլոռ
աղ, կարմիր ու սեւ պղպեղ
ձեթ
Ինչպես պատրաստել
Ճակնդեղը, ստեպղինն ու սոխը երկարավուն քերել և առանձին-առանձին առատ ձեթի մեջ տապակել (բանջարեղենը պետք է եփվի ձեթի մեջ), այնուհետեւ դնել քամվելու: Հետո բոլորը լցնել իրար վրա, ավելացնել ոլոռն ու ընկույզը, աղ ու պղպեղ անել եւ խառնել:
Դդումով ապուր
Անհրաժեշտ մթերքները
Սոխ
Ստեպղին
Կարտոֆիլ
Դդում
Աղ, սեւ պղպեղ
Կանաչի
Ինչպես պատրաստել
Մանրացրած սոխը եւ ստեպղինը տապակել բուսայուղի մեջ, ավելացնել խորանարդաձեւ կտրատած դդում եւ շարունակել տապակել: Նույն չափի խորանարդաձեւ կտրատել կարտոֆիլը եւ ավելացնել դդումի վրա: Խառնել եւ թողնել մի քիչ տապակվեն, ապա ավելացնել եռացրած ջուր այնքան, որ թեթեւակի ծածկի բանջարեղենը: Թույլ կրակի վրա շոգեխաշել, ավելացնել աղ, սեւ պղպեղ եւ կանաչի` ըստ ցանկության: